Update rondom het Coronavirus en de behandelingen.

Sportrevalidatie en hersteltraining

Sportrevalidatie en hersteltraining - FysioHellevoet

Sportrevalidatie wordt ingezet om na een opgelopen blessure of letsel het lichaam weer op het oude niveau te laten functioneren. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verhogen van het belastbaarheidsniveau van sporters om te voorkomen dat ontstane problemen opnieuw optreden. Een team van specialisten (manuele therapie voor nek en rug, schouder-, heup- en kniespecialist en de sportpodoloog voor de voeten) binnen onze praktijk bekijkt vanuit diverse invalshoeken de oorzaak en oplossing voor uw blessure.

Voor Wie

Je raakt geblesseerd en je wilt zo snel mogelijk weer in beweging komen en lekker sporten. Sommige sporters gaan weer op hoog niveau (top)sport bedrijven, anderen willen op een lager niveau weer lekker kunnen wandelen of aan hun conditie werken.

Het Traject

Rechtstreeks (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) of via de huisarts, specialist, trainer of verzorger van de sportvereniging meldt U zich bij ons aan. Na de intake, kan eerst een fysiotherapeutische behandeling noodzakelijk zijn waarna een sportrevalidatieprogramma opgesteld wordt.

De Tijdsduur

Een wedstrijdsporter wil snel weer aan wedstrijden meedoen. De revalidatietijd is afhankelijk van de ernst en de hersteltijd van het geblesseerde weefsel. Ook de tijd die de sporter aan het revalideren kan besteden is van invloed. Een chronische blessure ontstaat doordat weefsel gedurende een langere periode van belasting dermate beschadigd is, waardoor volledig herstel een vraagteken kan zijn en de revalidatieperiode afhankelijk is van het doel van de sporter.

De Sportrevalidatie trainer

Dit is de sportminded fysiotherapeut die een aanvullende cursus sportrevalidatie heeft gevolgd te Papendal. De sportrevalidatietrainer maakt een analyse van de blessure en de sportbelasting:

  • wanneer en hoe trainbaar is de sporter?
  • wat is zijn/haar belastbaarheidniveau?
  • wat zijn de belastende factoren in relatie tot het sportletsel?
  • welk revalidatietraject gaan we volgen?

De Sportrevalidatie training

Deze bestaat uit een programma waarin lenigheid, snelheid, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen aan de orde komen. Na de basistraining wordt deze steeds meer sportspecifiek bijgesteld.

De doelstelling van een hardloper of een gewichtheffer is geheel verschillend en daar zal het sportrevalidatieprogramma ook aan aangepast moeten worden.

Oefenzaal locatie Woordbouwerplein

In onze praktijk trainen we in de oefenzaal met een hometrainer, lopende band, de En-tree (het verplaatsen van gewicht via een kabel), een krachthonk en stabiliserende oefenapparatuur.

Het Einddoel

Bij goed herstel komt de doelstelling steeds meer in beeld. Integreren met je medesporters moet geleidelijk gaan, in samenspraak met de sportrevalidatietrainer en bijvoorbeeld voetbaltrainer en met het uiteindelijke doel om weer aan wedstrijden te kunnen deelnemen. Ook kan de revalidatietrainer een individueel programma samen met de sporter opstellen, waarbij hij een meer coachende begeleiding heeft. Bijvoorbeeld als de sporter in een sportinstituut gaat trainen.

Het Eindresultaat

Als sporter ben je meer bewust van wat je lichaam wel of niet meer kan. Soms is de ernst van de blessure zodanig, dat het oude niveau niet meer gehaald kan worden. Meestal kan de sporter zijn oude niveau weer hervinden. Het kan ook zo zijn dat de sporter na de revalidatie een beter niveau haalt, simpelweg omdat op basis van een goede analyse niet eerder geconstateerde tekortkomingen als bijvoorbeeld kracht of coördinatie extra aandacht hebben gekregen tijdens de revalidatie.

Onze Partners:

Aangesloten bij: