Update rondom het Coronavirus en de behandelingen.

Manuele therapie (SOMT)

Manuele therapie (SOMT) - FysioHellevoet

Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut heeft de expertise om manipulaties en specifieke bewegingen uit te voeren met gewrichten. Het voordeel hiervan is dat de positieve effecten van die techniek vaak direct merkbaar zijn. U kunt bij voorbeeld direct uw nek beter draaien en uw rug soepeler bewegen.

Bij manuele therapie wordt gebruik gemaakt van specifieke mobilisatie technieken, soms is hierbij een knappend geluid hoorbaar.

De meeste mensen ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden dit over het algemeen niet pijnlijk.

De effecten van de therapie zijn meestal direct merkbaar in een verbetering van de beweeglijkheid, hetgeen voorwaarde is voor optimaal herstel.

Wat doet een manueel therapeut?

De manueeltherapeut richt zich op het stellen van een diagnose en het behandelen van functiestoornissen van het bewegingsapparaat in het algemeen en de wervelkolom in het bijzonder. Belangrijk hierbij is een uitgebreid gesprek om een inventarisatie te maken over de aard van de klachten en de oorzaak.

Is er sprake van een trauma of is er een overbelasting van bepaalde structuren waardoor er een andere verhouding van rollen en glijden in het gewricht ontstaat. Bij manuele therapie staat in eerste instantie het gewricht centraal in het blijven bestaan van klachten. Door de beweeglijkheid in het gewricht te herstellen en hierna de belasting langzaam te verhogen kan dit het herstel bevorderen en helpen herhalingen te voorkomen.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed.

Hierbij kunt u denken aan:

  • hoofd- en nekpijn.
  • nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen.
  • rugklachten hoog in de rug met de ribaanhechtingen.
  • lage rugklachten.
  • bepaalde vormen van duizeligheid.

De opleiding:

De fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een 4 jarige post HBO opleiding manuele therapie heeft gevolgd mag zich manueeltherapeut noemen.

De beroepsorganisatie:

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut.

De verwijzing:

Een manueeltherapeutisch consult kan rechtstreeks bij ons plaatsvinden (DTF) of op verwijzing van de arts of specialist.

Er zijn wettelijke tarieven voor manuele therapie. De behandeling wordt door alle zorgverzekeraars vergoed indien u aanvullend verzekerd bent. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Bekijk voor meer informatie over de NVMT en geregistreerde manueel therapeuten de sites: www.nvmt.nl, en www.somt.nl.

Onze Partners:

Aangesloten bij: