Update rondom het Coronavirus en de behandelingen. 7 oktober 2020

Acupunctuur

Acupunctuur - FysioHellevoet

Wat is acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Traditionele Chinese Geneeswijzen, afgekort TCG, is al ruim 4000 jaar oud. Een aantal principes waar TCG op gebaseerd is zijn o.a. het Yin en Yang (de twee tegenpolen), Qi (de “Levensenergie”), de Zang-Fu (de organen) en de 5 Elementen. Wanneer één of meerdere van deze systemen uit balans zijn, kunnen klachten ontstaan. Acupunctuur zorgt ervoor dat de diverse systemen weer in balans komen, waardoor klachten geheel of voor een groot deel verholpen worden.

Hoe werkt acupunctuur

In ons lichaam bevinden zich meridianen. Meridianen zijn een soort kanalen die vlak onder de huid lopen. De organen produceren Qi die door de meridianen in het lichaam stroomt om alle cellen van energie te voorzien en gezond te houden. Op deze meridianen bevinden zich vaste acupunctuurpunten die een relatie onderhouden met diverse van de organen en orgaansystemen. Wanneer een systeem uit balans is (klachten) worden deze punten met flinterdunne, steriele naaldjes aangeprikt, waardoor de Qi weer vrij kan stromen. Balans in het systeem herstelt zich.

De klacht verhelpen

Tijdens het eerste consult wordt een anamnese afgenomen aan de hand van de bezichtiging van de tong, het voelen van de polsen en een vragenlijst. De TCG is een geneeswijze die niet alleen naar de klacht kijkt, maar naar de hele mens en alle aspecten die daarbij een rol kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld werkomstandigheden, eet– drink– en leefgewoonten, stoelgang, slaappatronen, etc. Na het afnemen van de anamnese wordt een behandelplan gemaakt. Het maken van een behandelplan gebeurt niet tijdens het consult. Bij het volgende consult wordt het behandelplan besproken en zal de eerste volledige behandeling plaatsvinden. Het plaatsen van de naaldjes wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Wel kan er iets van een soort stroompje of een doof gevoel gevoeld worden. Het eerste consult zal ongeveer drie kwartier tot een uur in beslag nemen. De vervolgconsulten zullen ongeveer drie kwartier in beslag nemen. Het aantal benodigde consulten is afhankelijk van het soort en duur van de klacht. Ook de gebruikte methodes zullen afhangen van het soort en de duur van de klacht.

Tijdens en na de behandeling

Over het algemeen wordt een acupunctuurbehandeling liggend ondergaan. Het is raadzaam om comfortabele, ruim zittende kleding te dragen. Meestal blijven de naaldjes ongeveer een half uur zitten. Ondertussen is er tijd om te bespreken hoe het met u gaat en wat de eventuele eerdere behandelingen voor effect hebben gehad. Na de behandeling is het aan te bevelen om rustig aan te doen en voldoende water of kruidenthee te drinken, zodat de afvalstoffen die vrij kunnen komen goed afgevoerd kunnen worden.

Voor uitgebreide informatie kunt u terecht op: www.lotuswellness.nl

Onze Partners:

Aangesloten bij: